Thursday 19 March 2015

သားသိပါၿပီ အေမတို႕ရယ္


တစ္သက္လံုး အေမ့အိမ္မွာတုန္းက အေမနဲ႕ အစ္မေတြ ခ်က္ေကြ်းတာစား၊ ရိပ္သာေရာက္ေတာ့ ရိပ္သာရဲေဘာ္ ခ်က္ေကြ်းတာစား၊ အိမ္ေထာင္က်ေတာ့ မိန္းမနဲ႕ မိဘေတြ ခ်က္ေကြ်းတာစားရင္း ဒီအသက္ဒီအရြယ္ ေရာက္လာခဲ့ရတဲ့ ကြ်န္ေတာ္ဟာ ထမင္းဟင္း ကိုယ့္ဘာသာခ်က္စားဖို႕ကို ဘယ္တုန္းကမွ စိတ္မကူးခဲ့ဖူးသလို ကိုယ့္ဘာသာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ရမယ့္အေျခအေနမ်ိဳး ေရာက္လာလိမ့္မယ္လို႕လည္း တစ္ခါမွ စိတ္ကူးမၾကည့္မိခဲ့ဖူးပါဘူး။ မဇၥ်ိမတိုင္းမွာ ႏွစ္၀က္ေလာက္ သြားေနတုန္းကေတာင္ အတူတူပါလာတဲ့ သူငယ္ခ်င္းေတြက ခ်က္ေကြ်းတာမို႕ နံေဘးကေန အငယ္တုန္းက အေမထမင္းခ်က္ရင္ မီးဖိုထဲ သြားရွဳပ္သလို ၾကက္သြန္ကေလးသင္ ငရုတ္သီးေလးေထာင္းနဲ႕ သာသာယာယာ ေက်ာ္ျဖတ္ခဲ့ရတာပါ။ အခု နိပြန္ျပည္ကို ေရာက္ေတာ့မွပဲ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ မျဖစ္မေန ခ်က္စားရပါေတာ့တယ္။ ကိုယ့္စိတ္ကူးနဲ႕ကိုယ္ ေစ်း၀ယ္ စီစဥ္ ခ်က္ျပဳတ္ရၿပီ ဆိုေတာ့မွ ထမင္းဟင္းခ်က္ရတဲ့ အေမေတြရဲ႕ဘ၀ကို လက္ေတြ႕က်က် စာနာနားလည္လာမိပါတယ္။
တစ္ပတ္တစ္ပတ္ ေစ်း၀ယ္ၿပီဆိုရင္ ဒီအသားေလးက ဘယ္လိုေနမလဲ ဒီအသီးအရြက္က ဘယ္ႏွစ္ရက္ေလာက္အတြင္း ခ်က္စားမွ ရမွာလဲ ၾကက္သြန္ထပ္၀ယ္ရေတာ့မလား သၾကားက်န္ေသးလားမသိဘူး စသည္ျဖင့္။ အေမတို႕ ေျပာတာ ၾကားဖူးတယ္ ေစ်းကို သက္ေစ့ပတ္တယ္ဆိုတာေလ။ ခုမွ တကယ္ ေစ်းကို သက္ေစ့ပတ္ေနရပါတယ္။ စိတ္ကူးတည့္တာေတြ ေလွ်ာက္၀ယ္လာၿပီးရင္ အခန္းထဲက ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္တန္တာထည့္။ အေျခာက္အျခမ္းဆို အစားအေသာက္ ဗူးထဲ ထည့္တန္တာထည့္။ တစ္ခ်ိဳ႕ကိုလည္း ေအာက္က ဘံုေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းတန္တာသိမ္း။
ဟင္းတစ္ခါခ်က္ေတာ့မယ္ဆို ေတာ္ေတာ္ စဥ္းစားရပါတယ္။ ခ်က္စရာအစံုအလင္ ရွိေနတယ္ဆိုေပမယ့္ ဘယ္လိုဟင္းမ်ိဳး ခ်က္စားရမလဲ စဥ္းစားရတာ ေတာ္ေတာ္ ေခါင္းစားပါတယ္။ အလြယ္ဆံုးကေတာ့ ၾကက္ဥေၾကာ္ေပါ့။ ဒါေတာင္ ေၾကာ္ခါစက ၾကက္ဥအခ်ပ္ကို ေျပာင္းျပန္ မလွန္တတ္လို႕ အခ်ပ္ေၾကာ္ကေန အမြေၾကာ္ျဖစ္ခဲ့ေသးတာပဲ။ ထမင္းဆိုလည္း အဲလိုပဲ။ ေရကို လက္တစ္လံုး ထည့္ရတယ္တဲ့။ လက္တစ္လံုး ထည့္လိုက္ေတာ့ ထမင္းက ေပ်ာ့သြားေရာ။ ေနာက္တစ္ခါ ေရေလွ်ာ့လိုက္ေတာ့ မာသြားျပန္ေရာ။ ဒီလိုပဲ ေပ်ာ့လိုက္ မာလိုက္ အႀကိမ္ႀကိမ္စားၿပီးေတာ့မွ ဂ်ပန္ဆန္ဆိုဘယ္လို ယိုးဒယားဆန္ဆို ဘယ္လို အေၾကာင္းသိသြားတာ။ ဒါေတာင္ ဆန္ေဆးေနရင္း မီးဖိုထဲ အတူတူ ထမင္းခ်က္ေနတဲ့ ဗီယက္နမ္မေလးေတြ တ႐ုတ္မေလးေတြနဲ႕ ပြားတာနည္းနည္းမ်ားၿပီး ေရအခ်ိန္အဆ မမွန္ရင္ ေပ်ာ့တာမာတာေတြ ျဖစ္တဲ့အခါ ျဖစ္ေနတုန္း။ အဟိ။
ေရာက္ခါစက ထမင္းဟင္း စခ်က္ေတာ့မယ္ဆိုၿပီး အစံုအလင္၀ယ္ျခမ္းလာ။ တကယ္ခ်က္ၿပီဆိုေတာ့မွ တစ္ခုခုေတာ့ လိုေနသလိုပဲလို႕ စိတ္ထဲ ေအာက္ေမ့မိတယ္။ လက္စသတ္ေတာ့ ဆား ေမ့လာတာကိုး။ မီးဖိုထဲ ထမင္းဟင္း အခုမွ စခ်က္ကာစ။ သူမ်ားဆီကလည္း မေတာင္းခ်င္။ ေက်ာင္းေစ်းဆိုင္မွာလည္း ၀ယ္ရေကာင္းမွန္း မသိဆိုေတာ့ ဆားမပါတဲ့ဟင္းကို တစ္ပတ္ေလာက္ စားလိုက္ရတယ္။ တကယ္။ ပထမဆံုး ခ်က္တဲ့ဟင္းက ၾကက္သားဟင္း။ ဂ်ပန္ျပည္မွာ အေပါဆံုးက ၾကက္သားလို႕ ေျပာလို႕ရတယ္။ ခဏခဏလည္း ခ်က္စားျဖစ္တယ္။ ၾကက္သားကို က်န္းမာေရးနဲ႕ ညီညြတ္ေအာင္ ခ်က္မယ္ေပါ့။ ဆီနည္းနည္း ဆားေပါ့ေပါ့ အခ်ိဳမွုန္႕မပါ။ ငန္ျပာရည္မပါ။ အေရာင္တင္မွုန္႕မပါ။ ခ်က္လိုက္ေရာ။ ဟင္းလည္းျဖစ္ေရာ အေရာင္အဆင္းကလည္း မလွ အရသာကလည္း မရွိ။ ထမင္း၀ိုင္းမွာ အတူတူစားတဲ့ သူငယ္ခ်င္းေတြလည္း ဘယ္သူကမွ မစား။ ကိုယ့္ဘာသာ မနည္းကုန္ေအာင္ စားလိုက္ရတယ္။ သူမ်ားေတြ ဟင္းကို အရသာရွိေအာင္ ဘယ္လိုမ်ား ခ်က္ပါလိမ့္ဆိုၿပီး အဲသည္က်ေတာ့မွ ဆရာမျပ နည္းမက်ဆိုတာ တယ္မွန္ပါလား သိရေတာ့တယ္။
တစ္ခါတစ္ေလ။ တစ္ခါတစ္ေလဆိုေပမယ့္ ခဏခဏပါပဲ။ ဗိုက္ကဆာေနၿပီ။ ထမင္းအိုးေလးေတာ့ တည္ထားလို႕ ရွိပါရဲ႕။ ဟင္းကမရွိ။ ေရခဲေသတၱာလွပ္ၾကည့္ေတာ့လည္း အာသာေျပ စားစရာမရွိ။ ဟင္းခ်က္စရာေလးေတြ ျခင္းထဲထည့္ၿပီး မီးဖိုထဲသြား။ သူမ်ားေတြက ၀ိုင္းဖြဲ႕စားေသာက္ေနၾကၿပီ။ ဘာဟင္းခ်က္လဲ ဘာညာနဲ႕ ၀င္ေရာႀကိတ္လိုက္ရတဲ့ အခါေတြလည္း မနည္းဘူးေပါ့ တစ္ခါတစ္ေလေတာ့လည္း ဟင္းခ်က္ေကာင္းတဲ့သူေတြ မီးဖိုထဲ ခ်က္ျပဳတ္ေနၿပီဆိုရင္ သူတို႕နဲ႕ ၀င္ေရာခ်က္။ သူတို႕ေတြ တိုက္ရိုက္ညြန္ၾကားခ်က္နဲ႕ ခ်က္။ အဲသည္အခါမ်ိဳးဆိုလည္း အေပါက္အလမ္း တည့္သြားျပန္ေရာ။
ေႏြရာသီတုန္းက အသီးအရြက္ေတြ ေစ်းခ်ိဳသေလာက္ ေဆာင္းတြင္းေရာက္ေတာ့ အသီးအရြက္က ေစ်းအင္မတန္ ႀကီးတာ။ ေစ်းႀကီးလည္း စားစရာရွိတာေတာ့ စားရမွာပဲ ဆိုၿပီး ၀ယ္ေတာ့ ၀ယ္ျဖစ္ပါရဲ႕။ တစ္ခါတစ္ေလ အသီးအရြက္ေတြ ၀ယ္ထား ခ်က္မစားျဖစ္ လြန္ကုန္လို႕ ပစ္လိုက္ရတာေတြလည္း ရွိ။ တစ္ခါတစ္ေလလည္း မလြန္ခင္ ကုန္ေအာင္စားမယ္ကြာ ဆိုၿပီး ကမာၻေပၚမွာ ဘယ္တုန္းကမွ မရွိခဲ့ဖူးေသးတဲ့ ဟင္းအမယ္သစ္ေတြ ထြင္ခ်က္။ ဘယ္သူမွလည္း ကူမစားေပးေတာ့ တစ္ေယာက္တည္း မကုန္ႏိုင္ မခမ္းႏိုင္ေတြစား။
ဟင္းခ်က္စရာ အမယ္ေတြကေတာ့ စံုစံုလင္လင္ ၀ယ္လို႕ရပါရဲ႕။ ေသေသခ်ာခ်ာ ခ်က္မစားတတ္တာ အမွန္က ခ်က္စားရမွာ ပ်င္းတာေတြေၾကာင့္ ထမင္းဟင္း ေကာင္းေကာင္းစားရဖို႕ အေရးဟာ တစ္ခါတစ္ေလဆို တကယ့္ အေရးေတာ္ပံုပဲ။ ဒါေတာင္ ျမန္မာလူမ်ိဳးက ကိုယ္တစ္ေယာက္တည္း မဟုတ္ဘဲ သူငယ္ခ်င္းေတြ အမ်ားၾကီး ရွိေနလို႕ ေတာ္ေသးတယ္ ေျပာရမယ္။ သူတို႕ေတြေက်းဇူးေၾကာင့္ ဖြယ္ဖြယ္ရာရာေလးေတြ စားေနရတာ။
ဒီတစ္ခါ ျမန္မာျပည္ျပန္ေရာက္ရင္ ထမင္းဟင္းနဲ႕ ပတ္သက္ၿပီး ဂ်ီမက်ေတာ့ဘူးလို႕ ဆံုးျဖတ္ထားတယ္။ ဆီမ်ားမ်ား ဆားငန္ငန္ အခ်ိဳမွုန္႕နဲ႕ပဲ ခ်က္ခ်က္ အဓိက စားေကာင္းရင္ ေတာ္ၿပီေပါ့ဗ်ာ။ အေမရယ္ မမတို႕ရယ္ ကြ်န္ေတာ့္ကို ခ်က္ေကြ်းဖူးတဲ့ ရဲေဘာ္ေတြရယ္ ကြ်န္ေတာ့္မိန္းမရယ္ အေမရယ္ ဒီစာဖတ္ၿပီး ရယ္ေမာေနၾကမလား ၿပံဳးေနၾကမလား သနားေနၾကမလား မသိ။

No comments:

Post a Comment