.
. . . ကၽြန္ေတာ္တို႕ေနတဲ့ အြန္နဴမာျမစ္၀ွမ္းက ထြက္တဲ့ ကိုရွီဟီကာရီဆန္က ဂ်ပန္မွာ အေကာင္းဆံုးဆန္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေၾကာင္း ေျပာျပဖူးပါတယ္။ ေန႕ညအပူခ်ိန္ကြာျခားမွဳ၊ ႏွင္းေအာက္မွာ ေလးလေလာက္ျမဳပ္ေနတဲ့ လယ္ေျမေတြရဲ႕ လိုအပ္တဲ့ အခ်ဥ္ဓာတ္ျပည့္၀မွဳ၊ ႏွင္းေတာင္ႀကီးေတြေပၚကေန ေႏြရာသီမွာ အရည္ေပ်ာ္စီးဆင္းလာတဲ့ ႏွင္းေပ်ာ္ရည္ေတြရဲ႕ သတၳဳဓာတ္ၾကြယ္၀မွဳ နဲ႕ သန္႕စင္ၾကည္လင္မွဳေတြအျပင္ ေတာင္ပတ္လည္၀န္းရံထားတဲ့ ယာအီရိုလြင္ျပင္က ျဖတ္သန္းတိုက္ခတ္လာတဲ့ လတ္ဆတ္သန္႕ရွင္းတဲ့ ေလေျပေလညင္း စတာေတြက ဒီေဒသထြက္စပါးကို အေကာင္းဆံုးအရည္အေသြးျဖစ္ေစတဲ့ အေၾကာင္းေတြလို႕ဆိုပါတယ္။ အခုတစ္ခါမွာေတာ့ အြန္နဴမာျမစ္၀ွမ္းလို ႏွင္းပြင့္တိုင္းျပည္ေတြမွာပဲ ရႏိုင္တဲ့ ဆန္တစ္မ်ိဳးအေၾကာင္း ေျပာခ်င္ပါတယ္ . . .
.
. . . ကၽြန္ေတာ္တို႕ ျမန္မာျပည္မွာ ငယ္ငယ္က အေမထမင္းခ်က္ေကၽြးတဲ့အခါ ဆန္အသစ္ ဆန္အေဟာင္း ဆိုတဲ့စကားကို ၾကားရေလ့ရွိပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ စပါးေပၚၿပီးခ်ိန္ေတြမွာ အဲသည္စကားကို မၾကာမၾကာ ၾကားရတတ္ပါတယ္။ ဆန္အသစ္ဆိုရင္ ဆန္က စိမ္းဆတ္ဆတ္ျဖစ္ၿပီး ဆန္ေဟာင္းကေတာ့ စားရတာ ပိုအဆင္ေျပေလ့ရွိတယ္လို႕ ခံစားရမိပါတယ္။ အိမ္ရွင္မေတြကေတာ့ ဆန္သစ္ထက္ ဆန္ေဟာင္းကို ပိုႀကိဳက္ပါတယ္။ အိုးတက္လို႕တဲ့။ အိုးတက္တယ္ဆိုတာ မ်ားမ်ားပြားတာေပါ့ . . .
.
. . . ကၽြန္ေတာ္တို႕ေနတဲ့ ႏွင္းပြင့္တိုင္းျပည္မွာလည္း နာမည္ေက်ာ္တဲ့ ဆန္ေဟာင္းတစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္။ နာမည္ေက်ာ္တဲ့ ဆန္ေမႊး ကိုရွီဟီကာရီ ကိုပဲ ႏွင္းအေအးဓာတ္နဲ႕ ႏွစ္ေပါက္ေအာင္ ေလွာင္ထားတဲ့ ဆန္ကို ယူကီမူရိုမာအိ လို႕ေခၚပါတယ္။ ေဆာင္းတြင္းမွာက်တဲ့ ႏွင္းကို ဂိုေဒါင္ႀကီးေတြနဲ႕ ေသခ်ာေလွာင္ထားၿပီး အဲသည္ႏွင္းအေအးဓာတ္ကို သဘာ၀အေအးစြမ္းအင္အျဖစ္ အသံုးျပဳၿပီး စပါးက်ီထဲမွာ လိုအပ္တဲ့အပူခ်ိန္ေပးၿပီး ေလွာင္ထားတဲ့ စပါးကထြက္တဲ့ဆန္ ျဖစ္ပါတယ္။ သဘာ၀ႏွင္းအေအးဓာတ္ကို အသံုးျပဳထားတဲ့ စပါးက်ီႀကီးေတြကို 雪を使った冷蔵庫 လို႕ေခၚပါသတဲ့။ အဲဒီႏွင္းစပါးက်ီႀကီးေတြထဲ ေလွာင္ထားတဲ့ ဆန္စပါးကိုေတာ့ ゆきむろまい ေခၚတာပါ . . .
.
. . . အဲသလို ႏွင္းစပါးက်ီႀကီးေတြထဲ ေလွာင္တယ္ဆိုတာ တစ္ရာသီစာသာ မကပါဘူးတဲ့။ တစ္ခ်ိဳ႕ဆို သက္တမ္း ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္ေလာက္ရွိတဲ့ ဆန္ေတာင္ရွိပါသတဲ့။ အပူခ်ိန္ ငါးဒီဂရီစင္တီဂရိတ္နဲ႕ ေရေငြ႕စိုထိုင္းဆ ၇၅ ရာခိုင္ႏွဳန္းမွာ ထိန္းသိမ္းထားလို႕ ဆန္ရဲ႕ သဘာ၀ အနံ႕အရသာက မဆိုသေလာက္သာ ေလ်ာ့သြားေပမယ့္ စပါးေျခာက္သြားလို႕ျဖစ္တဲ့ အဆီဓာတ္တိုးလာမွဳကိုေတာ့ တားဆီးေပးပါသတဲ့။ အဲသည္ဆန္ တစ္ခါမွေတာ့ မစားဖူးေသးဘူးထင္တာပဲ၊ ႀကံဳရင္ စမ္းစားၾကည့္အံုးမွ . . .
.
ဗိုလ္ေကာင္း
၃၀ ေအာက္တိုဘာ ၂၀၁၇
No comments:
Post a Comment